måndag 25 oktober 2010

CIRKUS

Foto: Øyvind Sviland.

I går jobbade Bengt och jag med lithframkallning tillsammans med våra påbyggnadselever Malin, Emma och Øyvind.
Lithframkallning är som rysk roulette, man vet aldrig vad som händer och senast vi jobbade med det gick alla bilder i runda arkivet.
Så Bengt och jag började med att berätta hur svårt det kom att bli. Sedan gick givetvis allt som en dans och jag fick fram 15 bilder.
Mina matta Agfapapper gav precis det råa utseende jag ville ha. Med svarta korn som inte finns i negativen. Mycket märkligt! Men lithframkallning är märkligt.
Jag jobbade med några riktigt gamla bilder från 1979: Cirkus Berny på Husnes i Norge.
(79 sa Malin förvånad - då föddes jag!) Ja, ja, tiden går.
Cirkus Berny var en norsk cirkus som startades 1929 och just 1979 var faktiskt dera sista riktiga turné. 1984 gjorde dom några föreställningar för att fira att Bernyfamiljen hade varit i cirkusbranschen i 150 år.
Cirkus Berny låg nere under andra världskriget eftersom dom absolut inte ville samarbete med nazisterna. Respekt!



Jag är mycket fascinerad av cirkus. Tänk dessa familjer där alla kan göra några konster, hänga i elefantens snabel eller lägga sig under elefantens fot.
Jag är övertygad om att Berny-familjen älskade sina djur, men samtidigt är troligen cirkus precis som zoo kvalificerad djurmisshandel.

Ett av mina många pågående fotoprojekt handlar om hur vi människor handskas med djur.
Cirkusbilderna tog jag långt innan jag formulerade det projektet och egentligen långt innan jag kunde fotografera överhuvudtagit, men på något vis är kanske dessa bilderna dom bästa. Så kan det bli. Tänk på Lartigue.

söndag 10 oktober 2010

NY UTSIKT


MALMÖMÄSSAN rivs så nu har vi fått ny utsikt. Ser rakt genom bygget! Eftersom två stora balkar har ramlat in i ICA Maxi river dom nu enbart på natten, vilket ibland kan vara lite påfrestande när man sover med öppet fönster.



torsdag 7 oktober 2010

CYANOTYPI


Vi jobbar vidare med gamla fotografiska processer hos Kenneth i Staffanstorp och denna terminen har vi bestämt oss för cyanotypi.
Metoden som bygger på järnsalters ljuskänslighet och uppfanns av Sir John Herschel ger blå bilder, vilket givetvis gör det lite svårt att hitta lämpliga motiv.
Men man kan tona bilderna i te eller ekbark för att få en brun ton.


Den ljuskänsliga lösningen med ammoniumjärncitrat och kaliumferracyanid i vatten penslas på pappret. Jag använder Arches Platine papper.

När pappret är torrt tejpar man fast negativet och belyser i UV-ljus.

Göran kollar! Skuggorna skall bli silverfärgade.

Kvällens höjdpunkt: Ninnis äppelkaka!

Framkallning i vatten. Kenneth kollar att Göran gör rätt. Vattnet skall bli klart....
så det blir mycket springande med blått vatten

Blekning i svag klorinlösning ger snyggare färg och mer svärta.


Bilder till tork tillsammans med andra gruppens försök till gummitryck.


söndag 3 oktober 2010

MALMÖS GRAND CANYON

I går var jag i kalkbrottet i Limhamn. Eftersom det kan vara farligt att vistas där och eftersom det unika djurlivet måste skyddas har allmännheten inte tillträde hur som helst. Men tack vara Lars i Malmö fotografiska förening fick vi en unik möjlighet att komma ner och fotografera. Det var kallt, inget vidare ljus och absolut inte min typ av fotografering, men det var riktigt häftigt att komma ner. I kalkbrottet finns ca 1400 olika djur och växtarter googlade jag fram - bland annat en sällsynt grönfläckig padda, pilgrimsfalk, berguv och stora ålar.
Hål i staketet har också lockat ner rådjur och graffittimålare.
Malmö kommun har haft olika planer för kalkbrottet, men nu verkar det som om det möjligen kommer att bli naturreservat och därmed anpassas för allmänheten.



VÄLKOMMEN TILL KALKBROTTET







Jag kör ju inte med långa teleobjektiv och sådan utrustning man behöver för att fånga fåglar och vilda djur, så jag fick nöja mig med den här lilla fågeln uppkommen i en kalksten.



...och här kommer en tjur rusande...