söndag 26 februari 2012

TJEJVASAN


Eftersom jag är från Norge är jag född med skidor på fötterna.
Har åkt mycket skidor i min ungdom: Från stuga till stuga i fjällen på påsken. 25 kilo på ryggen och ofta fick man spåra själv.

1981 flyttade jag till Sverige och sedan dess har det inte blivit mycket längdåkning.
Men sedan anmälde ungarna mig till Tjejvasan och i går var det upp till bevis.

3 mil på skidor inger respekt och lite orolig var man ju, men faktum är att loppet var nästan den enklaste delen. Så jäkla skönt när man väl kom igång!

Men innan dess skulle man hitta tältet för nummerlappsutdelning, stå i en snirklande kö som liknade incheckningskön på Ryanair, ny kö för att lämna in skidorna för vallning, kolla upp var bussarna skulle gå på morgonen, hitta tillbaka till det privathus där man bodde, sedan hämta ut skidorna efter två timmar.
Jag hade starttid 11.45 och tog bussen redan 9.00. I väldigt god tid tyckte jag, men folk hade redan börjat pinka revir genom att lägga ut sina skidor i startfållan. Jag satsade friskt och la ut mina skidor på en ledig plats i rad 2, provtestade skidorna lite och tyckte det bildades is på klistret. Såg för mig hur de skulle hugga till i starten och att alla 800 löpare i min grupp kom att köra över mig. Passade på att vara orolig över det medan jag stod i megalång toalettkö, åt min banan och risifrutti och kollade när en tidigare grupp startade för att se hur snabbt dom åkte egentligen.

Omsider blev det uppvärming och vår tur att starta. Sol, medvind, riktigt bra fäste och bra glid. Dom omtalade backarna upp till Oxberg gick bra och sedan var det bara att mata på. Blåbärsoppan var god, folk hejade, mitt ute i skogen stod en man och spelade dragspel och ett gäng skoterungdomar halsade öl och skrek jobba, jobba, jobba. Jotack.

Enda problemet var egentligen att många inte kunde åka i nerförsbackar. Det var inga speciellt tuffa backar men folk gick sidlänges ner och blockerade hela backen. Några tog till och med av sig skidorna.

Men annars var spåren bra och det gick lätt att ta sig fram även om man givetvis fick byta spår ibland.

Jag är inte speciellt snabb, men otrolig envis så jag visste redan innan loppet att ett brutet ben eller värre var det enda som kunde få mig att bryta loppet. Jag hade till och med med mig en rulle silvertejp så jag kunde laga saker som eventuellt skulle gå sönder.
Men allt gick bra och plötsligt var man i mål och fick medalj och godispåse runt halsen från Lina och Allan som tog emot i målet.


Min tid 3.26.24 är jag nöjd med. Många tusen var bättre och många tusen var sämre. Bra så.

Cirka 8000 startade endast i Tjejvasan. Dagen innan säkert lika många i Kortvasan, sedan kom 2 dagar med Öppet spår, Ungdomsvasa, Skejtvasa, Halvvasan, Stafettvasan innan riktiga Vasaloppet.
Ja, ni fattar vilken industri det är. Lilla Mora yrade av liv - som Sjöbo marknad i kvadrat.

Sedan följde en förvirrad jakt på påsen med överdragskläder (som sagt - loppet var det enklaste), men den återfanns och vi kunde ta oss hem till dusch och härlig thaikyckling med vin till.

Ja, det var riktigt kul att få känna ett stänk av Vasaloppskänslan. Givetvis hade det varit riktigt kul att ge sig på hela sträckan, men 9 mil är långt. Riktigt långt!

söndag 19 februari 2012

AVANTGARDENS KVINDER

I går var jag på Louisiana med Fotografiska föreningen.
Tack vara Skånetrafiken blev det stå som sill i en tunna, hoppsan nu går inte tåget längre, nytt tåg, metro, väntan på Kastrup med mera. Men i trevligt sällskap går det bra ändå.
Egentligen åkte vi dit för att se Andreas Gursky. Och visst - hans bilder var maffiga -och väldigt STORA -men egentligen inget som berörde. Mig i alla fall.
Däremot var där en annan helt fantastisk utställning:



http://www.louisiana.dk/dk/Menu/Udstillinger/Avantgardens+Kvinder

Utställningen lyfter fram 8 kvinnliga konstnärer i mellankrigstidens Europa. Det handlar alltså om det dynamiska 20-40-talet och konstnärerna är:

Sophie Taeuber-Arp
Claude Cahun
Sonia Delaunay
Germaine Dulac
Florence Henri
Hannah Höch
Katarzyna Kobro
Dora Maar

Alla värda att lyfta fram i ljuset. Som många konstnärer på den tiden jobbade dom med olika uttrycksformer och utställningen visade måleri, fotografi, textil, collage, första surrealistiska film, teaterdockor och kostymer. Hur spännande som helst.
Katalogen med självporträtt av Claude Cahun på omslaget (se bild) är mycket välgjord. Inspirerad av den tidens djärva layout men ändå lättläst. Finns på Louisiana och det verkar också som om man skall kunna köpa den i nätbokhandeln. Men helst skall man ta sig en sväng över sundet.


lördag 11 februari 2012

ÄNTLIGEN SNÖ!


Äntligen har det kommit lite snö och det tackar vi för.
Inte här i Malmö tyvärr, men jag fick tips om att Malmö frisksportklubb hade fått ihop en 5km-bana på Romelåsen. Och jodå - det stämde.
Tjejvasan närmar sig med stormsteg så det känns ju bra att få några kilometer på riktiga skidor innan dess. I går kämpade jag mig runt 4 varv och det var ganska tufft. Flåsade som en valross i backarna (där är rejäla backar) och var ganska trött efter 2 mil. Hoppas Tjejvasan är lite enklare.

Förra söndagen var jag också där - med Lina. Hennes andra gång på längdskidor - i vuxen ålder åtminstone. Jag har faktiskt försökt få ungarna intresserade av längdåkning, men i alla år har det bara varit slalom som har gällt.
Hon åker ändå rätt OK för att vara skåning, men både hon och jag får givetvis akta oss för dom där svarta som flyger förbi.


I morgon skall det komma snö och då hoppas jag det kommer tillräckligt för att kunna åka i Bulltofta. Det är jättefint på Romelåsen, men lite långt att åka dit.

En annan rolig grej är att Lina och jag har beställt en resa till ISLAND!



PANORAMA OCH MALMÖBILDER


Här hänger första resultatet med Bengts panoramakamera!
Den läcker lite ljus i solsken och än så länge har jag inte bestämt mig för om jag skall åtgärda det med en svart strumpa eller något - eller om det skall få vara en del av konceptet. Vi får se!
Det funkar fortfarande bra i Ffims mörkrum - dom har verkligen bra utrustning!

Annars har det varit vernissage för Malmöprojektet 11-11-11 på Malmö muséer. Var inom på vernissagen och såg att jag hade med 4 bilder. Kul!
Här ser vi Emma i mörkrummet (den röda bilden i mitten).


Har fortfarande inte fått tillbaka min digitalkamera, vilket är ganska dåligt faktiskt. Jag har legat lite lågt eftersom jag ändå får ut med 5.700 kr för att få ut den men nu har jag börjat pusha på lite. Känner att jag börjar sakna den.

I torsdags var mina gymnasieelever på APU så då fick jag med mig Øyvind på en gallerirunda. Vi började med Gerhard Nordström på Konsthallen. Fantastiska målningar som har mycket gemensamt med en fotografisk tradition. Goya tycker jag egentligen mycket om, men hans små tryck blev lite futtiga i jämförelse med Nordströms stora målningar. Svåra att riktigt ta till sig i detta sammanhang.
Efter en lång fika gick vi vidare till Elin Berges utställning Drömlandet på format och hade en fin diskussion kring hennes bilder. En bra dag.
Vi fick också ringt upp dom andra i analoga gruppen och bestämt datum för näste träff. Vi har vår första utställning från och med 10 mars, så det gäller att sätta fart. Mina bilder är klara, men jag har inte riktigt fått rätt på monteringen än.

torsdag 2 februari 2012

SNABB LÄGESRAPPORT



Vinter. Isen har lagt sig så det inte går att komma ut med kajaken så på paddlingsfronten är det ganska lugnt nu. Fast jag har lagat lite småskador på min kajak, Marie och jag har målat kajakställningen, vi har haft en lyckad klubbkväll där Julio pratade om sin paddling från Oslo till Göteborg och framförallt: Vi har bokat flyg och hotell till Venedig där vi skall paddla VOGALONGA!
Vogalonga är ett lopp för allt som flyter: Kajaker, roddbåter, gondoler med mera. Loppet är den 27 maj och det skall bli hur kul som helst. Italienska Anna i klubben har hjälpt oss med att hyra kajaker och nu försöker Mia och jag att hitta en väska som är så lång att man kan smyga ner paddeln utan att Norwegian ser att vi har med sportutrustning (som är specialbaggage).
Loppet är trots allt på 3 mil så man vill gärna ha sin egen paddel. Gärna kajak också i och för sig men det är ju lite svårare att smuggla med.
Kolla gärna youtubefilmen från förra årets lopp. Kolla inte 2009 för då var det storm och många kapsejsade. Men i år blir det kanonväder. Det känner jag på mig.

www.vogalonga.it


På fotofronten händer det också en del. Har fortfarande inte fått tillbaka min digitalkamera som är på lagning, men det gör inte så mycket för det finns massor av andra roliga projekt att jobba med.
Staffanstorpsgruppen som jobbar med gamla processer är igång igen och jag har fått prova på Chrysotypi. Spännande teknik som jag absolut vill jobba vidare med. Fast nu har mina kvällskurser börjat så jag missar ett par gånger tyvärr.

Jag har även gjort sunprints på balkongen:



Fotogram med Barbiekläder på dom små pappren jag köpte på Preus fotomuseum. Kul. Kan kanske bli en del av Minnesbildprojektet.
Framförallt har jag lånat en jätterolig kamera av Bengt:


På distanskursen i Umeå gjorde vi ju panoramabilder i Photoshop men inspirerad av Josef Sudek och Jens Olof Lasthein ville jag gärna göra riktiga panoramabilder. Bussigt av Bengt att låna ut kameran. Har saknat film, men i helgen fick jag mina beställda Tri-x från Mikael (undrar hur det blir med min favoritfilm nu när Kodak är på dekis) och gjorde först en testfilm.


Här hänger den bland bananerna och den blev faktiskt mycket bättre än det ser ut här.
Sedan var jag ut i finvädret i dag och tog en ny rulle och då läckte den lite ljus. Får väl åtgärda det med en strumpa eller något. I morgon har jag bokat labbet och det skall bli jättespännande att se hur dom blir.

I lördags var Bengt och jag i Landskrona och så Martin Bogrens lowlands. Fantastisk utställning! Köpte boken så jag kan njuta av bilderna. Träffade givetvis massor av folk vi känner. Alltid kul med vernissage.

Bengt och Lotta

På lördag är det vernissage på 11-11-11-projektet på Malmö muséer. Tydligen har jag med några små bilder så dit får man ju ta sig en sväng.

Lina är hemma från Australien (och alla andra resor) och det är mysigt. I dag gick vi promenad i Slottsparken, kollade Helene Toresdotters utomhusutställning och fikade på Kommendanthuset.