onsdag 8 juni 2011

PADDLA ST ANNA


Jaha. Då var det dags för min första paddling med tält. I KFÖ har vi lite olika fraktioner där några tycker att tälta är optimal njutning medan vi andra tycker att om nu SvenskaTuristföreningen eller någon annan har tatt sig mödan att bygga ett mysigt vandrarhem kan vi inte fatta varför man inte skall använda det. Fast nu stod St Annas skärgård på programmet, Niklas scout hade fixat denna långfärden och dom mysiga vandrarhemmen lyste med sin frånvaro. Så det var bara att gilla läget och intala sig att tält är kul (Om jag aldrig har tältat? Jo, men visst - jag är faktiskt från Norge där man går på tur hela tiden. Så jag har haft min dos kan man väl säga)
Nåja. Vädret var underbart och jag åkte upp tillsammans med mina KFÖ-kamrater Erik och Niklas


som delade med sig både av tält och kokapparater. Som "tack" för det fick jag tilldelad dom mest svåra middager man kan tänka sig. Saker jag aldrig har hört om, än mindre lagad. Tur att google finns.
Fast Niklas gjorde underbar gröt varje morgon som man kunde toppa med socker blandad med blåbärssoppa (tips!) och han var också en hejare på att diska.Erik hade med hembakade kakor, men dom var så himla smaskiga så dom åts upp innan jag hann fotografera.

Bengt tycker framförhållning är överskattat och sin vana trogen bestämde han sig kvart i tio kvällen innan avfärd att han skulle med.
Det konstiga var att fast han startade från Malmö flera timmer efter oss kom vi ändå upp samtidigt.
Kan det ha något med vårt vägval att göra tro? (-"Där Anne-Grethe var avfarten du skulle ha tagit")

Långfärden arrangerades av oss i KFÖ, men havspaddlarna i Västerås var inbjudna att följa med.
Henrik N som för säkerhets skull är med i båda föreningarna anslöt under kvällen.

I mitt matlag bjöd Niklas på grillmat efter att ha blåst igång grillen


och Erik med sin lilla radio var ansvarig för Sjörapporten.Fast den utvalda lägerplatsen hade stora skylter med PRIVAT * ENDAST FÖR MEDLEMMAR * CAMPING FÖRBJUDEN överlevde jag första natten på mina tilldelade 50 cm.
Och man lärde sig viktiga saker direkt. Som till exempel att 90 procent av arbetet med att sätta upp tält består i att bära sten. Det var nytt.OK. Det har blivit 2 juni, Västeråsarna Gertrud, Jonas och Stefan ansluter på morgonen och visar sig vara ett härligt gäng med samma fina humor som vår. Dom visar sig dessutom uppskatta det njutbara i livet - kolla här vilka läckerheter Jonas bjuder på:


Vi gav oss i väg i kanonvädret och tog oss fram till Gräsmarö där Erik bjöd på sin berömda banankaka (eller om det var citron?-alla är lika berömda) Detta gav oss krafter att genomföra en kvällspaddling så Västeråsarna fick se HORISONTEN


Dom stackarna ligger ju mest bakom kobbar och skär så Stefan blev helt exalterad av synen. I Malmö har vi ju liksom horisont hela tiden.

3 juni kan bäst betecknas med ordet VINDSTILLA. 


Vi gled fram i den underbara skärgården ända fram till det dramatiske hände: En huggorm simmande i vattnet. 


I alla fall var det lite dramatiskt tills vi var på Freya Hoffmeisters föreläsning i går och hon berättade om hajattacker och krokodiler på sin färd runt Australien.
4 juni började dramatiskt. Först gick Eriks vinglas sönder och när han sedan skulle gå ner till båten ramlade han baklänges och slog bakhuvudet i min kajak. Fast han hämtade sig snabbt och den stora KULTURDAGEN kunde börja:
Första anhalt var Harstena som var bebodd redan 1544 och framförallt är känt för den säljakt som tidigare bedrevs. Tyvärr missade vi trankokeriet men fick i alla fall med oss dom röda näckrosorna i Djupdalen.
Nästa punkt på programmet var Gubbö klint och om jag inte minns fel var det någon slags föregångare till moderna fyrar. Alltså att man eldade för att leda skeppen rätt.


Ord för dagen var annars MOTVIND. Inga jättestora vågor där inne i skärgården, men man fick kämpa sig fram mot vinden. Vilket jag i och för sig kan tycka är ganska härligt (friskt och gott som man säger) när det endast är korta perioder.
När det blåser mycket håller jag hårt i paddeln och kameran får ligga kvar i fickan, men Erik fotograferar i alla väder:
Kvällen och natten tillbringade vi på Långholmen5 juni kom nordvästen och det blev mycket kallare väder. På med kläder.
Även denna dag hade ett visst kulturellt inslag i form av Härads skär fyr


På kvällen hittade vi en kanonlägerplats på något som kan heta Lilla Tvärsäck.
Varma stenhäller, sol och bad och i vanlig ordning massor med god mat och dryck (otroligt vad som får plats i en kajak). Och som vanlig väldigt många goda skratt!


6 juni är SVERIGES NATIONALDAG men det ända som hände var att min norska syster gratulerade och att någon på en ö hade hissat en liten flagga. I say no more!


På väg hem var man ju lite orolig att scouten skulle tycka att vi skulle sitta på en tuva med en Varma Koppen, men nejdå - här är killar som vet att njuta:


Jag tänker inte avsluta med att säga att tältning är roligast i hela världen.
Men visst gick det jättebra, solen sken, området var mysigt och sällskapet var underbart.
Tack alla!
På fyra och en halv paddeldag avverkade vi över 100 km. Det paddlar säkert Freya på en dag, men vi har nog roligare tror jag.

1 kommentar:

  1. Fina bilder från finfin skärgård. Får nog försöka få in en runda dit (oxå) i år :)

    SvaraRadera