måndag 16 april 2012

FJÄLLFOTASJÖN


Fjällfotasjön är en insjö i Svedala kommun. I sjön finns ett par obebodda öar där vegetationen får växa fritt. Den ligger i ett skogsområde mellan Svedala och Sturups flygplats. Sjöns yta är 155 hektar och den ligger 52 meter över havet. Avrinningen sker till Börringesjön.

Såhär skriver Wikipedia om Fjällfotasjön och dit har Kanotföreningen Öresund

http://www.kforesund.se

tänkt sig på årets första långfärd den 1 maj.
Det var Eriks förslag egentligen. Han brukar åka skridskor där och tyckte det kunde vara mysigt. Men när man åker skridskor är det ju is och det visade sig vara lite svårare att komma åt vattnet utan is. Många ställen är väldigt sumpiga.
Läge för lite rek med andra ord. Så i dag lastade vi kajakerna och åkte dit.
Nu hör det till historien att vi den 1 maj skall få lov att forcera en grind så vi kan köra ner till vattnet.
I dag fick vi frakta ner kajakerna på Eriks vagn men det funkade bra också:


Väl nere vid vattnet var det superidylliskt. Dock lite geggigt givetvis som det ofta är i sjöar, men det gäller bara att ha ordentlig fotbeklädnad.
Första stop var en scoutstuga som inte länger är en scoutstuga där vi skall få lägga i kajakerna och även fika om vi vill eller om vädret är kasst.
Flytbryggan som det sades vi kunde använda låg lite långt ut eller så saknades en modul så vi valde stranden igen. Gick på land och såg direkt att stället var perfekt.
Nästa punkt på programmet blev att kolla dom viktiga fika/lunch-ställerna och vi kunde konstatera att dom fanns både på öarna och på fastlandet. Inga problem.Tillbaka på startpunkten var det lika idylliskt


Summering:
Det här kommer funka jättebra tror vi. Sjön är bland dom mysigaste vi har paddlat, mycket eftersom det finns så mycket öar och vikar så det blir spännande att se vad som finns bakom nästa knut. Öppna sjöar kan ju vara lite förutsägbara.
Det blåste ganska mycket i dag - 8-10 m/sek och ibland tog vinden i rejält, men det blev aldrig stora vågor och man kan alltid hitta lä. Man kan också paddla nära land eftersom det inte alls är stenigt.
Vi tror detta kan bli en bra långfärd för alla, både nybörjare i klubben och vi som har legat i hela vintern.
Att paddla runt sjön är cirka en mil men kan förlängas genom att paddla in i alla vikar och runt öar. Eller förkortas om man blir trött.
En god fika och rejält på fötterna så blir detta en toppendag!

Erik är en redig kar som alltid har med god fika. Kanelbullen var så god att den har jag redan ätit upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar