tisdag 14 augusti 2012

SOMMARMINNEN OCH PADDLING KRING ORUST


Långhelg med paddling kring Orust.
Många gamla sommarminnen kommer fram: Området liknar Sørlandet där jag växte upp, Käringön var som Merdø med sina underbara trähus, vi såg barn i brandgula flytvästar som fångade krabbor, barn med barkbåtar, brännmaneter, blåmusslor och fiskaffärer med alla sorters skaldjur. Utvecklingen rusar framåt men på sommarlovet är det som om alla vill ha det som det var förr. Som om inget har förändrats. Förutom att man alltid måste ha en IPhone tillgänglig då.Nåja. Paddling var det ju. Givetvis.
Vi hade vår bas i Stocken. Bodde på vandrarhem, i tält och i stuga. 10 paddlare från KFÖ.
Helgen bjöd på mest sol och svaga vindar, vilket betydde att vi kunde ta oss långt ut utan att det blev alldeles för stora vågor.
Paul är gammal seglare så han blev chefsnavigatör och huvudplanerare:


Sedan var det bara att lägga i kajakerna och njuta av alla underbara platser.


Jag känner igen området från min tid som seglare men har sällan varit i land. Eller egentligen aldrig tror jag. Segling är storslaget på sitt sätt, men med en kajak kommer man fram nästan överallt och kan ta sig i land på äventyrliga platser.

Fredag blev det paddling till Käringön och Måseskär.

På väg ut från Måseskär. Lugnt och fint.


Efter Måseskär fick vi lite regn på oss, men sedan klarnade det upp och vi hittade en strand för eftermiddagsfika.På bild ser det kanske mysigt ut, men i verkligheten kryllade där av små knott som tog sig in överallt.
Jag har väldigt låg tolerans mot mygg faktiskt. Fattar inte hur folk kan bo på ställen där det alltid är mygg när man vill vistas utomhus. Fast man hittar väl på lösningar. Att elda hjälper. Eller så gör man som Helén. Hon är scout och kan det här med att vistas utomhus. Smart tjej.


Lördag gick vi norrut mot några småöar enligt tips från killen i kajakaffären och hittade en alldeles underbar fikaplats på Säingarna där Mia än en gång gärna visade upp sina vattenkonster.


Gullholmen och Malö strömmar var andra ställen som utforskades och på ett ställe som jag inte kommer ihåg vad heter eftersom jag (förhoppningsvis) har glömt min karta i Eriks bil köpte vi med oss krabbklor, havskräftor, räkor och rökt makrill som vi sedan avnjöt på berget framför stugan.Söndag var vi några stycken som ville runt Hermanön. Fast det nästan inte blåste alls var det ändå ganska mycket dyning på utsidan av ön och man kan ju tänka sig hur här kan bli när det tar i ordentligt. Fast nu var det mjuka fina dyningar och vi njöt hela vägen runt.

Paddlingsdagarna bjöd på bra variation eftersom vi både kunde paddla runt mellan kobbar och skär men också komma ut och kolla horisonten. Oändligheten.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera