onsdag 28 augusti 2013

SUNNY 16 PÅ LANDSKRONA FOTOFESTIVAL

Vår lilla grupp Sunny 16 kämpar vidare.
Gruppens mål är att hålla liv i gamla fotografiska processer och medlemmar i gruppen förutom mig är Øyvind Sviland, Emma Gunnarsson, Bengt Persson och Bosse Blomquist.
Bilden står i fokus och dom gamla teknikerna används för att lyfta fram bildernas budskap och innehåll.

Namnet Sunny 16 kommer från en gammal grundregel för att uppnå rätt exponering utan exponeringsmätare. Om kameran är inställt på f16 i solsken skall man använda en slutartid som motsvarar ISO-talet.

Nu var det dags för Sunny 16 att presentera sig under Landskrona fotofestival.


Gruppen har jobbat med temat URBANA BILDER och dom flesta av oss hade valt att fotografera i Landskrona eftersom festivalen var här.
Eftersom detta var en presentationsutställning för gamla tekniker var alla bilder gjorda i olika tekniker så här fanns gummitryck, oljetryck, cyanotypi, våtplåt, palladium, saltpapper, albuminpapper, van Dyke, chrysotypi med mera.
Bosse hade workshop i våtplåt och Bengt höll i föreläsning om gummitryck.

Det blev en mycket intensiv helg. Utställningarna höll öppet till midnatt både fredag och lördag och det var aktiviteter från morgon till kväll.
Tyvärr var alla stora seminarier på fredag när jag jobbade (synd!) men jag hann med att se alla andra utställningar, lyssna på Sanna Sjöswärd som håller på med ett mycket spännande projekt om flickor i Iran och Tommy Arvidsson som höll en underbart rolig föreläsning om fotoböcker. Just denna glädjen behövdes eftersom jag tyckte det saknades lite i utställningarna.
Landskrona fotofestival är en fantastisk satsning som hade fått ihop ett gigantisk program men om jag får önska till nästa gång önskar jag större bredd i utställningarna. Det kändes som om många var lite samma genre - och som sagt väldigt dystert. Inget fel på det alls, men på en så stor festival hade jag gärna växlat mellan svart och vitt, depression och glädje. Som livet är.

Annars var det mesta bra. Kanske med undantag av fredagens middag som var en parodi på två morötter i kors. Fin mat men så lite att tarmarna skrek. Kön till kebabkiosken var lång efter middagen. Tur man som utställare blev bjuden annars hade man blivit sur på riktigt.

Förväntansfulla innan vi vet hur lite mat vi skulle få.

Men till lördagskvällen hade dom skärpt sig och vi fick en underbar buffé som avslutades med kaffe och efterrätt. Härligt!

Annars var vi i Sunny 16 -gruppen väldigt nöjda med helgen.
Vi hade massor med besökare som var intresserade av våra bilder och vi fick också nya kontakter så nu känns det som om bollen är i rullning.

Ni lär få höra mer om oss i framtiden!

Vernissagemingel

Øyvind i farten. Ser ut som Einstein, tycker jag.

Øyvind visar upp sin stora kamera som han själv har byggt.

...och Emma är modell.

Välbehövlig pizzapaus.

Erland kommer alltid.


Emmas bilder. Cyanotypi och van Dyke.

Skål på er!

sunny16.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar