söndag 18 april 2021

MINISEMESTER I MARSTRAND

 Semester!


Man vet knappt vad det är längre. Alla planer har gått i grus för länge sen och man går runt i sin lilla bubbla. Men nu bestämde vi oss i alla fall för att ge oss iväg en långhelg och valet föll på Marstrand. Jag har varit där några gånger med segelbåt men det var väldigt länge sen så det kändes kul med ett återseende.

En extra bonus var att vi hann få första sprutan innan avfärd.

Vi hyrde en gullig liten lägenhet på Marstrandsön genom Airbnb och gav oss iväg. Marstrandsön är bilfri så vi parkerade bilen på Koön och tog trogne NISSE över. Lägenheten låg upp en backe från färjan.Många hade pratat om den extremt branta backen upp men den visade sig vara som vilken backe som helst på Hisøy där jag kommer från. Du ser backen till vänster i bilden. Piece of cake!

Det var såklart lågsäsong på Marstrand och mycket var stängt. Speciellt på en vardag.


Men Lasse Majas krog var öppen och det räckte för oss. Här tog vi en öl eller två och fann stället så trevligt att vi bokade där till lördagskvällen.

Denna första kväll hade vi nämligen gourmetmiddag med oss. Med grytbitar från Idas köttlåda inköpta på Rekoringen hade Allan gjort en underbar gryta - bara att värma. Lite rött på det och kvällen var räddad.

Jag är alltid väldig nyfiken på ställen jag kommer till så efter middagen tog jag en promenad med kameran. Förbi kyrkan upp till borgen där jag mötte rådjur och fick se en underbar solnedgång och sedan en sväng  genom det lilla samhället.

Fredag morgon och dags för promenad runt ön. Det har vi gjort tidigare - innan Allan fick sin stroke - men när alla ben fungerar som dom skall tänker man inte så mycket på hur terrängen är. Efter ett tag blev det ganska tufft för Allan - jag är väldigt imponerad över att han klarade det så bra - och vid ett tillfälle började han prata om att vända. Men då sprang jag iväg på en rekognosceringsrunda och eftersom jag såg att det planade ut lite och att dom ibland till och med hade slängt ut lite cement lyckades jag pusha honom att kämpa vidare över klippor och broar. Som tur var var sista biten skogsstig. Efter hjälteinsatsen köpte vi en kaffe på Bojen och njöt i solen. Sen kom Allan på att klockan snart var 12 och 12 öppnade Lasse Majas så då passade det väl fint att ta en liten sushi-lunch där.

Fredagskväll och middag på Grand hotell som i princip var enda stället vi kunde boka på nätet hemifrån. Lite konstigt faktiskt. Trevligt ställe, fin utsikt, trevlig personal och bra mat.

Vid promenaden runt ön missade vi Nålsögat så lördag morgon fick det bli en sväng dit.Jag kom genom men det var lite svårt att få med sig ryggsäcken.
Eftersom Lasse Majas inte hade öppnat fick det bli kaffe och bulle på cafeterian innan dagens höjdpunkt: KRABBFISKE.
Vi hade hyrt in oss hos en av Marstrandsöns fiskare och det var verkligen kul och intressant. Förutom oss var där ett annat sällskap på 4 personer som firade den enas 60-årsdag och det var ett härligt gäng. Goa Göteborgare och sånt.
Jag har ju traskat runt på stränderna och fångat småkrabbor sen jag var jätteliten och en och annan stor krabbe har det blivit också. Ibland sprang dom runt i radhuset när pappa skulle koka dom. Men nu fick vi lära oss en hel del om riktigt krabbfiska och hur man ser om en krabba är värd att satsa på.
Vinschen var sönder så det var rätt tungt jobb att dra upp burarna. Jag trodde jag hade fått storfångst för det var så tungt och så var det bara EN krabba i buren.

Vädret var härligt och Elida - Sailing for Jesus - seglade förbi.
Innan middagen var jag lite rastlös som vanligt och på kartan hittade jag ett ställe där det stod ruin och kyrkogård så det ville jag såklart utforska. Dock hittade jag varken det ena eller det andra. Med lite god vilja några stenar som kunde vara en riun men absolut ingen kyrkogård.

Som sagt lördagsmiddag på Lasse Majas Krog. Dagens plattfisk var sjötunga så det valde vi och det var verkligen rätt val. Vilken fisk! Godaste jag har ätit på väldigt länge. Jättetrevlig servitris och god stämning! Men klockan 20 fick vi gå hem såklart. 

Söndag korv med mos hos den trevliga mannen i färjekiosken och sen hemfärd mot Malmö efter en riktig toppenhelg!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar