söndag 9 juni 2013

CYKLA PÅ ÖSTERLEN

I stadgarna för BoAktiv Landgången (kooperativet där jag bor)
http://www.boaktiv.se/
står det att vi skall verka för ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart boende.

Vad passar då bättre än att ge sig ut och cykla?

Gunnel, Biggi, Allan och jag från kooperativet + Biggis väninna Katarina begav sig ut på en liten Österlenrunda efter tips från min kompis Ingrid som cyklar varje sommar.

Rundan började i Ystad. Eftersom det var osäkert hurvida Allans Christianiacykel skulle komma med tåget lånade vi bil med krok (tack Annette), hyrde släp, fraktade ner alla cyklar, körde hem bil och släp och tog sedan tåget till Ystad.

Då var man redan lite hungrig så första stop fick bli hos "Hallå, Hallå" i Ystad Sandskog. Han var på plats som vanlig, spättan var god och sedan var det bara att slänga sig upp på cykeln och njuta:


Första dagen var en lätt match. Ca 26 km i platt terräng innan vi ankom Backåkra vandrarhem.

http://www.backakra.se/

Mysig innergård.

Vandrarhemmet uppfyllde alla förväntningar och mera till. Hur mysigt som helst och en trevlig och flexibel värd som gav oss rummen direkt.
Vi hade köpt med oss underbar forell från Kåseberga som förgyllde kvällen,


tillsammans med kryddor från gästernas egna kryddgård (vilken bra idé!)


men vi hade ingen frukost trots att vi visste att vandrarhemmet inte serverade frukost så tidigt på året.
Jag var beredd att kasta mig på cykeln för att handla i Löderup, men då tyckte värden att något kunde han nog skaka fram så kunde vi betala vad vi tyckte det var värd. Han trollade fram bröd, pålägg, fil och flingor, ägg, te och kaffe och mera till!
Ett verkligen bra vandrarhem som vi rekommenderar varmt. Klar kandidat till årets kudde!

På kvällen promenerade damerna upp till Dag Hammarskölds Backåkra, som Svenska Turistföreningen tyvärr inte har råd att renovera och hålla i ordning och som således är stängt. Mer om detta kan du läsa på STFs hemsida:
http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/Om-STF/Hammarskjold/
Jättesorgligt att det står och förfaller, men vi hade i alla fall en underbar promenad dit.Ny dag och dags för nya äventyr:


Första mål var Skillinge. Vägen dit var mysig men i smalaste laget för en Christianiacykel.

Planering.

Här går det precis.Här har Allan gett upp och tagit "stora" vägen.I Skillinge blev det proviantering inför kvällen och lunch på Skillinge hamnkrog:


Gunnels spätta.

Vidare mot Simrishamn. I Simrishamn hade dom placerat massa bänkar mot en soptunna och det funderade vi lite kring, men annars hände inte så mycket. Annat än att Turistbyrån var öppen och bra.


Avstickare ner till Gislövshammar.

Efter drygt 26 km kom vi fram till nästa inbokade vandrarhem - Råkulle i Brantevik.

http://www.rakulle.se/

Äntligen framme!Här var inte samma flexibilitet så vi fick vänta till prick 17 innan vi fick våra rum.
Vandrarhemmet var i och för sig trevligt och det var värdinnan också, men den varma känslan som vi fick på Backåkra fanns inte riktigt. Receptionen var öppen prick den timmen den måste, duscharna var trånga och hopplösa och överallt fanns skyltar om vad man måste göra eller inte måste göra. Till och med Turistföreningens egna tidningar var märkta med tuschpenna över hela framsidan så man inte skulle sno dom. Jag snor aldrig saker, men här blev man nästan lite sugen.
Vi åt våra lammkotletter, drack vårt rödvin och hade det jättemysigt ändå, men kanske väljer man ett annat vandrarhem nästa gång. Jag tror faktiskt inte dom tyckte det var jättekul att driva vandrarhem.


Ny dag. Nya mysiga vägar.
Nu var det slut på det platta Skåne. Rejäla backar vid Stenshuvud och benmusklerna fick jobba, men i Kivik kom belöningen: Buhres fisk   http://www.buhresfisk.se/

Nationaldagsmacka.

Mackan var fin, men som norsk är man annars inte speciellt imponerad av det svenska nationaldagsfirandet. I alla fall fick vi blodad tand av den goda maten (sill med potatismos förutom räkmackan) så vi köpte med oss fisk och skaldjurstallrikor till kvällen.

Nu började det riktigt tuffa: För att undvika den trafikerade vägen utan väggren tog vi oss upp till Vitemölle kyrkby (första gången jag haft riktigt nytta av 1ans växel) och Ravlunda innan vi kunde rulla ner mot Skeppargården i Haväng. 38 km enligt Allans Runkeeper, 40 enligt min gps men jag cyklar ju lite fel ibland. Några tunga kilometer, men jag var glad över att klara alla backar utan att stiga av. Skönt att få igång flåset lite.

http://www.stfhavang.com/

Också en tiopoängare!


Vi fick nycklarna till rummen direkt så jag kunde få mig ett efterlängtat dopp i havet. Pinsamt nog årets första.

Gunnel tittar ut från sitt fönster.

Hästar på väg ner mot badet.

Skaldjurstallriken från Buhres föll alla i smaken.

Frukost!!
 Otroligt mysigt vandrarhem. Värdparet var trevliga, hjälpsamma och roliga dessutom. Det kändes som om allt gick att fixa. Glass i kiosken och härlig frukostbuffé. Kanonväder!


Redo för avfärd igen. Ja, Gunnel är redo i alla fall. Biggi var inte redo alls för hennes mage var inte i toppform så hon tog bussen hem. Vi andra trampade på och bestämde oss för väg 9 trots trafiken. Nu skulle vi nämligen tillbaka till Simrishamn för att ta tåget hem därifrån.

Fikastop på Kivikstrand vandrarhems kafé.

http://www.kivikstrand.se/

Här fick man den där goda känslan i magen igen!  Underbart hembakat, fantastiskt läge, Allan fick ladda sitt batteri och det kändes bra helt enkelt. Här bor vi kanske en annan gång!
 Slutligen var det dags för dagens höjdpunkt: Kolerakyrkogården i Baskemölle!


 På 1840-talet dog en handfull Baskemöllebor i kolera. På grund av rädslan för smitta blev dom inte begravda på kyrkogården utan fick sin sista vila i en otillgänglig skog.

Varför tog jag med min cykel dit?

Nästan hundra år senare fick någon kanske dålig samvete för då uppfördes en minnessten över offren.
That´s it! Tack vare en otrolig trevlig och serviceminded konduktör på Skånetrafiken fick vår resa ett lyckligt slut genom att alla cyklar kom med på tåget med god vilja och gott humör. Tack för det! Skall försöka bevara det goda minnet när jag nästa vinter väntar på ett tåg som inte kommer eller försöker leta reda på personal som inte finns eller ersättningsbussar som ingen vet var är.
34 km sista dagen. Bra så!
2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilken trevlig blogg du har och vad glädjande att höra att ni fick med er cyklarna på tåget.

  Vet du om att årets Jojo Sommar-kort innehåller en liten trevlig nyhet: att du kan ta med dig cykeln för halva priset mot ordinarie cykelbiljett.

  Sedan vill jag gärna tipsa om en trevlig liten skrift som nyss har kommit ut som heter "Skånska natur- och kulturupplevelser". Den finns att hämta gratis på Skånetrafikens kundcenter och i digitalt format här: http://issuu.com/regionskane/docs/nkb_boken_allasidor_6maj_test1c

  Önskar dig en skön sommar!

  Mvh

  Carolin Sjöholm
  Kommunikatör, Skånetrafiken

  SvaraRadera
 2. Hej Carolin!

  Så trevligt att du kommenterar och uppskattar att jag, som funktionsnedsatt, fick med min trehjuling!
  Tyvärr delar inte Skånetrafikens ledning och Kollektivtrafiknämnden din uppfattning...

  Trevlig midsommar!

  Allan

  SvaraRadera