måndag 27 april 2015

CYANOTYPI och GLAS

Vart tog våren vägen undrar jag.
Då tänker jag inte på vårvädret men på att vårterminen 2015 redan går mot sitt slut och på onsdag är det avslutning för gruppen som jobbar med gamla fotoprocesser.
Även denna terminen har vi jobbat med cyanotypi. Jag har jobbat mest med dom uppstoppade djuren men nu börjar jag bli rätt trött på dom så jag hittade fram lite annat:


Ser ut som en lama men det är faktiskt en hund.

Under påskkonstrundan som jag traditionsenligt genomförde med Carol och Marie såg jag mycket fin fotografi. Torbjörn Larsson i Borrby som vi upptäckte redan förra året och sedan en helt ny bekant: Roland Thysell som visade jättefina svartvita bilder, bland annat från Kivik marknad den gång det var något helt annat än dagens tingeltangel. Kolla in hans hemsida

www.fotografrolandthysell.se

Under hösten kommer han ställa ut på Trelleborg museum så höll ögonen öppna.

Förutom fotografi såg vi mycket annat spännande och bl.a. besökte vi Österlens glashytta, vilket ju passade jättebra eftersom FFIMs porträttgrupp just då skulle göra porträtt där glas fanns med i bilden. Carol fick vara modell både här och på Tjörnedala.Experimenterade också med att göra denna i cyanotypi:


Vi har börjat testa att ha citronsyra i framkallaren, vilket ger en mer intensiv blå färg + att det sänker exponeringstiden. Gillas!

Carol är en trogen modell - hon fick även ställa upp när vi skulle göra porträtt som visade modellens intressen. Givetvis blev det en paddelbild.


Tillbaka till dom uppstoppade så visas som sagt några av dom på Galleri Blås jubileumsutställning som nu är inne i sin sista vecka. På söndag tas utställningen ner.

Mina bilder i mitten av bilden. Fick en kanonplats faktiskt!


Förra helgen gjorde FFIM en utflykt till Tylösand för att kolla Per Gessles konst. Jösses så mycket fin fotografi han hade. Mycket, mycket mer än vi trodde. Fanns överallt på hotellet. Kul.
Vi hann med en tur på stranden också


och jag försökte mig på att ta en Lars Tunbjörk-bild på ChristerBlev väl sådär. Lars Tunbjörk är klart bättre. Han är riktigt riktigt bra. Så tragiskt att han gick bort så tidigt. Vila i frid! Hoppas jag någon gång får tag på hans bok Landet utom sig.


Ja, det blev mest foto denna gång.
Paddlingssäsongen är precis igång på riktigt och vi har haft en långfärd på Helge Å


Vi kollade lite på tranorna som matades vid ån, men eftersom jag har utrustning för gatufotografering blev dom ju såklart bara små prickar på bilden.
1. maj är tanken att paddla Kullen, men om SMHI får rätt kommer det bli riktigt tufft väder. Vi får se hur det går. Vi har i alla fall massor med rolig paddling framför oss.

Till slut en liten reflektion: Är det inte konstigt att när man letar efter något hittar man alltid något helt annat?  Ibland ganska spännande. Som när jag vände upp och ner på källarutrymmet för att hitta några gamla fotoalbum och hittar detta helt fantastiska album:


Visst är det underbart? Det kommer från mitt föräldrahem och innehåller små svartvita bilder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar