torsdag 10 november 2016

KÖPENHAMN

Årets förjulshändelse: En långhelg i Köpenhamn med min syster Kari.
En kär tradition som vi försöker få till varje år.
Nu är vi ganska upptagna damer så ibland är det svårt att hitta en helg då båda kan.
I år fick det bli ganska tidigt. Inga julmarknader och ingen varm glögg men mycket annat spännande.

Vi bodde på Hotel Maritime nära Nyhavn. En aningen slitet men centralt, bra frukost och mycket trevlig personal. Absolut ett bra val!
Vi ankom hotellet på fredagskvällen och gav oss såklart direkt ut i "byen". Cirka 50 meter från hotellet fanns Café Malmø där vi tyckte det var lämpligt med ett första stop.


Café Malmø är inte alls den turistfälla man tror det är - det är ett klassiskt sjömansvärdshus en trappa ner som har fått sitt namn av att många sjömän tidigare kom hit från andra sidan sundet. Inredningen har inte förändrats sedan 50-talet och stället har världens största flasköppnarsamling. Plus lite andra sevärdheter.

Hur vet jag då allt detta?
Jo - eftersom Kari och jag har betat av ganska många ställen i Köpenhamn genom åren hade jag förberett mig väl denna gång.
På Pocket shop - som i övrigt är min absoluta favoritbokhandel med superkunnig personal - hade jag hittat boken 100 balla ställen i Köpenhamn av Valle Westesson. Jag tror det är han som har Blå Båten i Malmö.
Boken berättar om många lite annorlunda ställen och den är så roligt skrivet att man kan nästan läsa den som en roman.

Efter studiebesöket på Café Malmø gick vi över den nya fina gång- och cykelbron som går från Nyhavn över Christianshavns kanal där Kari såg en restaurang där "vi kanske kan ta något litet att äta sen". Tur att jag såg att det stod NOMA på väggen annars hade vi kanske fått några smårätter för 3000 kr.
Vi passerade underbara husbåtar på vår väg mot målet PAPIRØEN som också fanns med bland dom balla ställena. Här fanns nämligen Copenhagen Street Food.


I en betonghall där papper tidigare lagrats finns i dag 35 olika kök. I mycket originella skapelser serverades mat från hela världen.
Trevligt och gemytligt fast väldigt trångt (vi delade på en oljetunna som sittplats) och lite stökigt så vi nöjde oss med att ta en öl här och äta middag sen på en argentinsk restaurang i närheten. Asador hette den.

Kvällen var fin så vi kom på att vi faktiskt kunde sitta ute och dricka en Irish Coffee i Nyhavn.


Sedan hade vi tänkt oss hemfärd men då hörde vi levande musik från ett ställe bredvid och där var det dessutom premiär för Tuborgs julöl och det ville vi ju inte missa.
När vi än en gång tänkte gå hem bjöd en kille dom två gamla damerna på ytterligare en öl så hemfärden blev lite försenat och om man skall vara efterklok hade man kanske kunnat vara utan den där sista ölen.
Men det blev en verkligen händelserik första kväll.

Lördagen mjukstartade vi lite med myntate på marockansk café i centrum.
Thé á la Menthe ligger på Rådhusstræde 5b och teet smakade ljuvligt i det lite ruggiga vädret.


Vi fortsatte med Runde Tårn som alltid har fin utsikt och denna dag också en Pop-Up konstutställning


innan vi sammanstrålade med Allan för en Københavnerplatte på Köbenhavnercaféen.
Trevligt och gott allt sammans.

Eftersom magen var full av Københavnerplatte blev det lite sent innan vi var redo för middag, många ställen var fullsatta och vi hamnade på en italiensk restaurang som kanske inte var helgens höjdpunkt.

Söndagens första mål var Cisternerna som just nu visar Eva Kochs utställning Den Drøm Om Fred.
Cisternerna är stadens tidigare vattenreservoar som numera är ett mycket spektakulärt underjordiskt konstmuseum.


Som dom norrmän vi är brukar Kari och jag alltid promenera dit vi skall men denna gång tänkte vi testa kollektivtrafiken eftersom vädret inte helt var på vår sida. Metron gick bra men när vi sedan skulle ta buss sista biten blev det lite fel. Busschauffören hade ingen aning om vad Cisternerna var, men turligt nog ligger det mitt emot zoo så han skulle nog säga till när vi var vid zoo. Det gjorde han inte - eller så sa han zhoo som lät som en nysning - så vi fick en 45 minuters rundtur genom Köpenhamns alla ytterområden.
Fast det var det värt eftersom utställningen var superfin!Från Cisternerna begav vi oss vidare mot Vesterbro där vi tog oss an pälsdjuren på Gasverksvej och Skydebanen. Allt enligt balla-boken.
Pälsdjuren är street art av belgaren ROA och Skydebanen är helt enkelt ett gammalt skyttevärn för Københavns Skydeselskab som idag är en jättefin lekpark på Istedgade. (Ja, Istedgade är mycket mer än porr och prostitution och om du vill veta mer får du väl köpa boken).På samma gata upptäckte vi mysiga Hotel Absalon som också hade julöl-premiär.

HØST har Kari länge tänkt att testa och nu blev det äntligen av.
5 spännande rätter, experimentell presentation och trevlig och avslappnad stämning.

Vid grannbordet kom ett ungt par som firade sin födelsedag med utökad meny samtidigt som dom 90% av tiden höll på med sina mobiltelefoner.
Jag kanske är gammaldags men sånt fattar inte jag.

Söndag morgon och vi tänkte ta oss an tårnet i Vor Frelsers kirke.
Killar har ju ofta höjdskräck och Valle skriver i den balla boken om det låga staketet och hur läskigt det var att gå upp.
Fast för två norska damer var det hela en baggis. Vi traskade glatt upp och undrade vad som var så svårt.Fast lite andfådda blev vi ju ibland - men som tur var hade man ställt ut små konstföremål på väg upp så man kunde ju låtsas kolla grundligt på dom om man blev trött.
Glada över att ha klarat denna programpunkten så bra gav vi oss iväg till Torvehallerne som Kari hade fått tips om. Trevlig saluhall med gott kaffe och fin mat.Mitt önskemål för dagen var annars Mosaiska kyrkogården men den var tyvärr stängd på måndagar så det blev att ströva runt lite på Nørrebro innan vi råkade stöta på ännu ett av dom 100 balla ställerna i boken: The Laundromat Café.


Här kunde man tvätta sin smutstvätt samtidigt som man fikade fast man kan väl säga att det var fler som fikade än som tvättade.


Allt som allt en härlig liten Köpenhamn-semester med massor av upplevelser!
Sedan hemkomst med en god och en dålig nyhet: Snö och Trump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar