söndag 19 februari 2012

AVANTGARDENS KVINDER

I går var jag på Louisiana med Fotografiska föreningen.
Tack vara Skånetrafiken blev det stå som sill i en tunna, hoppsan nu går inte tåget längre, nytt tåg, metro, väntan på Kastrup med mera. Men i trevligt sällskap går det bra ändå.
Egentligen åkte vi dit för att se Andreas Gursky. Och visst - hans bilder var maffiga -och väldigt STORA -men egentligen inget som berörde. Mig i alla fall.
Däremot var där en annan helt fantastisk utställning:http://www.louisiana.dk/dk/Menu/Udstillinger/Avantgardens+Kvinder

Utställningen lyfter fram 8 kvinnliga konstnärer i mellankrigstidens Europa. Det handlar alltså om det dynamiska 20-40-talet och konstnärerna är:

Sophie Taeuber-Arp
Claude Cahun
Sonia Delaunay
Germaine Dulac
Florence Henri
Hannah Höch
Katarzyna Kobro
Dora Maar

Alla värda att lyfta fram i ljuset. Som många konstnärer på den tiden jobbade dom med olika uttrycksformer och utställningen visade måleri, fotografi, textil, collage, första surrealistiska film, teaterdockor och kostymer. Hur spännande som helst.
Katalogen med självporträtt av Claude Cahun på omslaget (se bild) är mycket välgjord. Inspirerad av den tidens djärva layout men ändå lättläst. Finns på Louisiana och det verkar också som om man skall kunna köpa den i nätbokhandeln. Men helst skall man ta sig en sväng över sundet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar