tisdag 4 september 2012

TJÄRÖFESTIVALEN 2012

Vad är väl en kryssning till St Petersburg i jämförelse med Tjäröfestivalen?
Min man är ute på en veckas kryssning, men eftersom det krockade med Tjäröfestivalen var valet enkelt. Tjärö - here we come!
14 paddlare från KFÖ fick vi ihop denna gång och det är inte dåligt.
Vädret var lite tveksamt på fredagen, men sedan kom solen och allt var som det brukar vara på denna festival. Soligt, folkligt och festligt.

Som vanligt bodde några på vandrarhemmet medan andra tältade.
I år fick klubbens tältare besök av en Robin Hood-iller som stal godis från dom som hade och lämnade till dom som inget godis hade. Sympatiskt djur.

Eftersom jag har varit på alla festivaler hittills börjar man känna sig lite som en veteran.
Vi har som tradition att som första pass välja skärgårdsturen med Robert, Bengt och Bengt och så gjorde vi även i år. Den ena Bengten hade ny kajak - en Tiderace - och det uppmärksammade jag givetvis. Wow sa jag. Ny kajak. Ja, du vet, sa han, - jag fyllde 70 precis och då stod valet mellan rollator och kajak. Det blev kajak. Hoppas jag kan säga samma sak när jag fyller 70.
Nytt för i år var annars att man bokade passen på plats. Personligen tyckte jag det gamla systemet var bättre, men detta var troligen enklare för arrangörerna. Lite rörigt blev det - men jag fick ändå ihop bra pass på lördagen. Navigering på förmiddagen och Circus Ilcus på eftermiddagen.
Navigeringen var bra men ganska grundläggande. Navigering är färskvara och repetition skadar inte så det var OK. Teknikpasset med Nicolai Ilcus var kanonbra och jag fick bekräftat att jag fortfarande inte kan stå upp i en kajak. Plask och lek blev det där.
Sedan hade vi lite problem med söndagen eftersom där inte fanns några pass vi var jättesugna på.
Vi bodde i en stuga där många instruktörer bodde, -vi bjöd Jon Turk på vin i mina ryska snapsglas, Oscar Chalupsky dissade alla som inte hade varit på hans pass och vi började fundera på om vi ändå skulle testa surfski. Oscar skulle åka hem, men hans medhjälpare - nu blir det pinsamt för jag frågade två gånger vad han hette och jag hoppas och tror det var Erik Vallgren - skulle vara kvar och efter ett litet glas vin undrade vi försynt (nåja, kanske inte) om inte han kunde ta hand om några gamla damer. Jodå- det gjorde han så gärna och nästa morgon fick vi en jättebra egen surfski-lektion. På Tjäröfestivalen är allt möjligt och alla delar med sig av sin kunskap. Underbart!

Jag har tidigare år klagat lite över att festivalen har haft för få kvinliga förebilder. I år var det bättre på den sidan men sedan fattar jag inte varför man måste göra en egen tjejgrej?
Tänk om man hade gjort ett pass som endast var för killar - vilket liv det hade blitt! Nåja. Kul i alla fall med duktiga tjejer och roligt att lyssna på Justines föreläsning.

Maten var lika god som vanligt, på kvällarna var det spännande föreläsningar, Blues Garaget svängde,
elden värmde och vi mötte både gamla och nya paddelvänner.

Göran -Dr Kajak- en kunnig och trevlig man.

Tommy har blivit festivalfotograf.

Planering inför skärgårdsturen


Mycket vass vid fikapausen


Justine Curgenven var med på skärgårdsturen.
Jon Turk höll en MYCKET dynamisk föreläsning om sin Ellsmere Island-expedition. Ingen risk att man somnade då.

Dags för Navigation.


Nytt för i år var att barn var extra välkomna och att det fanns roliga barnaktiviteter.Zsusa busar med dotter och bonusdotter. Härligt gäng!


Dags att ta gruppbilden! Vilket väckte upp tuppen Clinton med sina flickor Hillary och Lewinsky.


Micha.


Monica i djup koncentration.


Mia

Pia testar surfskiwww.tjaro.com
www.kforesund.se

KFÖ långfärdsblogg
kajak.nu om Tjäröfestivalen

Tillbaka i Järnavik dags för en liten överraskning: Platt däck på bilen. Ventil sönder.
Jag föreslog silvertejp, men Anders verkade inte överförtjust.
På med reservdäck, in på första bensinmack och hör här vad som händer:
Killen på macken säger att han har en kompis som har däckfirma, han ringer dit och sedan kommer däckmannens son vandrande med en fin liten hund. Byta ventil borde vara enkelt  - om det inte vore för att ventilen var överlackad och att den satt fast i en hel liten dator. Killen var helt underbar, tappade aldrig tålamodet, jag fick en liten lektion i däckbytarkonsten samtidigt som han gullade med hunden och till slut lyckades få på en ny ventil innan han satte på däcket igen. När Anders tog fram stora planboken undrade kilen lite försynt om han kunde ta 200 kr. För att rycka ut en söndag.
Den härliga stämningen från Tjäröfestivalen avslutades alltså med ett underbart litet studiebesök på en däckfirma i Karlshamn. Att sedan Anders troligen får betala en halv förmögenhet för att få in en dator i däcket igen behöver vi ju inte låta förstöra denna lilla solskenshistoria.

Däckhunden.

2 kommentarer:

  1. Vilka fantastiska bilder, och vilken äventyrsresa! Äventyr för mig som aldrig skulle till att börja med komma ner i kajaken ....och än mindre ur den! Däremellan har jag ingen aaaaning! Men trevligt verkar det vara. Tack för fina bilder - det känns nästan som jag var där!/Sylvia

    SvaraRadera
  2. HA! Tjärö - S.T Petersburg....


    Ja, du hör väl själv..

    SvaraRadera