onsdag 20 september 2017

SENOREN


Södra Fyn stod på långfärdsprogrammet.
Vi var 3 tappra damer som ville iväg men morgonen innan avfärd låste sig Carols rygg så endast Mia och jag återstod.
Södra Fyn var liksom Carols resa - hon hade planerat allt - så vi ville inte gärna göra utflykten utan henne.

Men ledigheten var beviljat och vi var taggade som tusan.
Vill du följa med och vandra i Jämtland? frågar Mia. Javisst säger jag utan egentligen att ha någon särskild uppfattning om var Jämtland ligger. Mina arbetskamrater bara skakade på huvudet och skrattade när jag ville packa om och hinna natt-tåget 16.30.

Mia drog igång en hel liten resebyrå men efter ett tag visade det sig att projektet skulle både bli väldigt dyrt och dessutom ganska omöjligt eftersom alla boenden i Jämtlandstriangeln var helt fullbokade.

Jag kollade under tiden lite alternativa paddlingsmöjligheter. Tjärö var fullproppat med konferenser, Järnavik camping hade stängt för säsongen och det började kännas som om gudarna inte riktigt var med oss.

Dags att ringa en vän. Carol. Varför åker ni inte till Senoren säger hon.
Som sagt så gjort. Senoren är en ö utanför Karlskrona, campingen var öppen och hade massor med ledigt.

Fredag morgon ger vi oss iväg, installerar oss i en liten fin stuga, laddar upp med Bongs pumpasoppa och ger oss sedan iväg ut på havet.
Det blåste ganska friskt - 8-10 m/sek - 14-15 i byarna så vi tog oss upp på Senorens ostsida för att få lite lä.
Det gick väl ganska bra men när vi rundade ön efter bron blåste det en hel del innan vi åter kom ner mot brons andra överfart.
Ett varv runt Senoren blev 14 km vilket vi kände oss nöjda med.
Väl på land var det dags för promenadslingan runt campingen. Naturupplevelse med små bibelord på vägen.


 Avslutade kvällen med chili con carne, rödvin och fruktsallad.Nästa morgon blåste det ganska mycket mindre. Vi rundade Svenö naturreservat, fikade på Gresskär och åt Soldatens ärtsoppa på ett annat skär.
Vädret blev bara bättre och bättre och Mia blev sugen på att ta sig ut till några fläckiga paddor på Utlängan.
Nu visade det sig att paddorna inte alls var på Utlängan men på Utklippan som ligger mycket längre ut, men det spelade inte så stor roll för vi hittade urmysiga Stenshamn som inbjöd till promenad bland dom fantastiska husen.
Medvind hem.
Paddlade inom Svenö för att hälsa på fåren vi hade sett där. Dom var väldigt kärvänliga. Mia bjöd ett av dom på rönnbär och sedan var det kört.


Kväll med Mias underbara kycklinggryta. Vitt vin. Choklad.
Dokumentären Frihet bakom galler på paddan.
Många fina diskussioner.Söndag.
En magisk morgon.
Helt vindstilla.
Vi passade på att paddla ut till Flakskär som ligger längst ut i skärgården. Här såg vi faktiskt några paddlare - dom ända på hela helgen.
Sedan paddlade vi ännu lite längre ut och fikade på den lilla holmen Gräskammaren.


På väg tillbaka paddlade vi över stället där den ryska ubåten gick på grund 1981 och intog sedan lunch på Åkerholmen tillsammans med några nyfikna kor.
Här kom mörka moln och konstig vind över oss så vi hoppade i torrdräkterna igen och gav oss iväg hemåt. Fick en liten regnskur på oss - men inte alls i närheten av vad dom hemma i Malmö fick av oväder. Snart var det vindstilla och sol igen.
17,5 blev söndagens sträcka.

Synd om Carol som inte kunde göra sin välplanerade Fyn-paddling men lyckliga oss som fick denna fantastiska helg i Blekinge skärgård!

KFÖ-blogg:
http://kfolangfard.blogspot.se/2017/10/blekinge-ostra-skargard-istallet-for.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar