måndag 25 oktober 2010

CIRKUS

Foto: Øyvind Sviland.

I går jobbade Bengt och jag med lithframkallning tillsammans med våra påbyggnadselever Malin, Emma och Øyvind.
Lithframkallning är som rysk roulette, man vet aldrig vad som händer och senast vi jobbade med det gick alla bilder i runda arkivet.
Så Bengt och jag började med att berätta hur svårt det kom att bli. Sedan gick givetvis allt som en dans och jag fick fram 15 bilder.
Mina matta Agfapapper gav precis det råa utseende jag ville ha. Med svarta korn som inte finns i negativen. Mycket märkligt! Men lithframkallning är märkligt.
Jag jobbade med några riktigt gamla bilder från 1979: Cirkus Berny på Husnes i Norge.
(79 sa Malin förvånad - då föddes jag!) Ja, ja, tiden går.
Cirkus Berny var en norsk cirkus som startades 1929 och just 1979 var faktiskt dera sista riktiga turné. 1984 gjorde dom några föreställningar för att fira att Bernyfamiljen hade varit i cirkusbranschen i 150 år.
Cirkus Berny låg nere under andra världskriget eftersom dom absolut inte ville samarbete med nazisterna. Respekt!Jag är mycket fascinerad av cirkus. Tänk dessa familjer där alla kan göra några konster, hänga i elefantens snabel eller lägga sig under elefantens fot.
Jag är övertygad om att Berny-familjen älskade sina djur, men samtidigt är troligen cirkus precis som zoo kvalificerad djurmisshandel.

Ett av mina många pågående fotoprojekt handlar om hur vi människor handskas med djur.
Cirkusbilderna tog jag långt innan jag formulerade det projektet och egentligen långt innan jag kunde fotografera överhuvudtagit, men på något vis är kanske dessa bilderna dom bästa. Så kan det bli. Tänk på Lartigue.

2 kommentarer:

  1. Lartigue?
    Jag tänker, men det hjälper inte.

    SvaraRadera
  2. Tänker? Nu för tiden tänker man inte. Man googlar.
    Lartigue var en fransk fotograf som gjorde underbara, lekfulla bilder i sin ungdom innan han egentligen kunde så mycket om fotografi.

    SvaraRadera