tisdag 21 maj 2013

KRYSSNING
Dags för Allans favoritsemester: Kryssning.
Själv är jag inte överförtjust i paraplydrinkandet och slappandet, men att åka båt är ju ett underbart sätt att förflytta sig så det är väl OK. Men ärlig talat hade jag inte läst på så mycket. Visste att vi skulle till några norska fjordar, till Stavanger och Oslo och eftersom kryssning ofta är lite gala så slängde jag ner mina finaste klänningar som inte är speciellt chicka och var nöjd med det.
Medan vi väntade på avresedags tänkte jag att jag kunde ju kolla utflykterna lite på hemsidan.
MILDE MIRAKEL! Man kunde paddla i Geirangerfjorden!
Packningen fick ändras radikalt: Ner med vattentät kamera, ylleunderbyxor, vattentäta säckar med mera. Och förväntningarna inför kryssningen höjdes radikalt.

Båten var enorm och innan avfärd avvecklades den obligatoriska säkerhetsövningen. Vår samlingsplats var casinot, vilket kändes lite surrealistiskt. I vilket fall som helst hade troligen alla drunknat innan instruktionerna på alla språk var klara.


Sedan direkt till Hellesylt/Geiranger där paddlingen stod överst på programmet. Bilder därifrån kommer i ett eget inlägg men jag kan avslöja så mycket som att solen sken och det var helt underbart.
Även i övrigt gick det över förväntan. Efter Geirangerfjorden gick vi in i Flåm som också är en smal fjord med fjäll på båda sidor. Mycket häftigt, men aldrig, aldrig skulle jag kunde bo sådär. Ingen horisont och inga vyer. Med buss åkte vi ner Norges brantaste väg (18% lutning) och vi fick se ställe som var med i mitt favorit-TV-program "Der ingen skulle tro at noen kunne bo".


Poesia i Geirangerfjorden

I Geiranger fanns ingen lämplig brygga så vi fick ta oss iland med livbåtarna.

Det kändes som om båten fyllde hela viken


Bad och mys ombord

Minsta lilla gräsfläck så bygger man ett hus.
Underhållningen ombord höll väl inte precis världsklass

Mer paraplydrinkar.Sedan vidare till Stavanger


där mycket överraskande min syster Kari mötte upp med hela familjen. Besökte vårt favoritställe NB Sørensen och åt den norska nationalrätten kompe (eller komle som dom säger i Stavanger).


Efter Stavanger kom Oslo som firade nationaldag, men det hade nog italienarna nog inte riktigt fattat (Båten var italiensk fast den var givetvis registrerad i Panama). Men jag var iland och firade frenetiskt i alla fall. Mer om det också i annat inlägg.


Slutligen Kiel som bjöd på shopping, sexshops, konstinstallation med får och mycket tiggare och ännu mera nordmän.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar