lördag 18 oktober 2014

IVÖSJÖN

I dag har vi tagit oss an spöket i Ivösjön.

Ivösjön var min första långfärd.
Jag var långfärdsledare fast jag aldrig någonsin hade paddlat en långfärd och hade tänkt mig en spegelblank sjö där man lugnt och fint kunde paddla runt. Som sjöarna där man vandrade i fjällen när man var ung.

Vi ankom sjön, det blåste 12 m/sek i byarna och vattnet var långt från spegelblankt. Sjöräddningen var på väg ut för att hjälpa några paddlare som inte kunde ta sig hem från Ivön, - vi gav oss ut men blev av med en paddlare - som vi slutligen hittade efter en längre letaktion.
Detta hände 2009 och sedan dess har vi inte närmat oss den sjön.

Men nu hade jag köpt kajakhållare till Carols bil för att vi skulle bege oss ut på äventyr.
Funderade på att hänga på Båstadpaddlarna där Mia D håller till nu men dom skulle inte alls paddla denna helgen, kollade med min kompis Göran som hade aviserat att han ville paddla Immeln men han hade jour och då kom Carol på att Ivösjön var ett bra val.

Som sagt så gjort och vi gav oss iväg.Jaha tänker man kanske nu. Varför ligger Carols kajak här på en gräsmatta i utkanten av Lund?
En lång historia. Men i alla fall hade Carol tappat bort några skruvar till sin kajakhållare så vi ringde en vän - dvs Anders K som fick sin lugna fina lördagsmorgon förstörd men som givetvis löste problemet på bästa sätt.Carol hade tänkt att vi skulle lägga i vid badplatsen i Vånga men det blev istället båtplatsen. Svårt att hitta badplats när ingen badar.
Där var toalett och allt och när jag kommer ut från toaletten står Carol och ser ganska ledsen ut. Hon har glömt sin flytväst. Vi hade med extra paddel, extra kapell, lagningssats, första hjälpen med mera men vem tusan tänker på att ta med en reservflytväst??
Nåja. Att ringa Anders kändes inte helt optimalt så det fick bli att knacka dörr. Hon fick napp i första huset. Gubben lånade gärna ut flytväst men var lite orolig över att vi skulle ge oss ut i det blåsiga vädret. Carol lugnade honom med att vi var proffs. Proffs utan flytväst dock.

Till slut kom vi faktiskt iväg. Slipen hotade med böter på 500 kr om vi inte betalade slipavgiften på 40 kr så vi tog det säkra framför det osäkra och la i från stranden.Mulet och lite småblåsigt. Vi började med rak motvind och var jätteglada för våra grönlandspaddlar.
Paddlade söderut och försökte reda ut vad som var öar och vad som var fastland. Hittade ett jättefint ställe att gå iland för lunch och en stor skylt berättade att vi var på Bjärnö.
Här fanns vindskydd och bänkar. Min mattant Carol har som tur är avslutat sin bantningskur så hon vartade upp med Bullens pilsnerkorv med potatismos i tunnbrödsrulle. En riktig delikatess.Efter den härliga måltiden bestämde vi oss för att paddla runt Enö samt att stanna vid Söndre udde för en liten fikapaus. Som sagt så gjort.

Vädret var väl lite småruggigt denna dag men Carol har anammat min idé med en tröja i storlek XXXXL att dra över torrdräkt och flytväst så ingen behövde frysa.

Efter vändningen vid udden fick vi lön för mödan: Härlig medvind hela vägen hem!En fin dag. Mulet och lite småkallt men inte en enda regndroppe. Stor fin sjö där man kan göra riktigt långa paddlingar om man vill. Mina nya kajakhållare funkade jättefint och Carols små missöden rätade hon till på ett utmärkt sätt.
18,5 km fick vi ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar