Flight 785 to Narsarsuaq påminner min telefon mig om stup i kvarten. Men tyvärr blir det ju ingen paddling på Grönland i år 😢 så vad gör man? Stannar på hemmaplan och paddlar istället såklart. En Anders har skadat sin arm, en annan Anders har ändrat sin semester men den tredje Anders, Niklas, Ulrike och jag bestämde oss för att göra en plåsterpåsåretpaddling.
Bohuslän valdes och efter några timmar i bilen samt klassisk lunch på Laxbutiken var vi framme vid N Ejgde där vi skulle lägga i. Solkräm på, tryck till för att få ner tält, sovsäck, liggunderlag, mat och vatten för 8 dagar med mera. Otroligt vad som går ner i en kajak.
Eftersom vädret var kanon och prognosen lysande hade vi Väderöarna som vårt stora mål. Vi paddlade därför ut till Vedholmen för att ligga i pole position inför nästa morgon. Sträcka ca 5 km.
Väderöarna består av några hundra öar, klippholmar och skär i Skagerak och är den yttersta utposten i Bohuslän skärgård.
Anders hade dragit vinstlotten och fått dom första måltiderna så han bjöd på renskav med färsk kantarell till middag och ägg och bacon till frukost. Mycket uppskattat!
Tyvärr var det mycket maneter i vattnet så man fick vara på sin vakt.
Eftersom vädret verkligen var på vår sida bestämde vi oss för övernattning på Väderöbod - en av öarna längst ut. Ön har två hamnar och ingen av dom är väl optimala för paddlare eftersom bryggorna är ganska höga men vi bestämde oss för hamnen på västsidan där vi lyckades gå iland och få upp kajakerna utan några incidenter. Tackade högre makter för det lugna vädret.
Väderöbod var Sveriges ensligaste bemannade fyrplats i yttersta skärgården.
Väderöbods gamla Heidenstamsfyr byggdes 1867 och lades ner i mitten av 60-talet. Då försvann även bemanningen på fyrplatsen i samband med att en ny, automatiserad fyr byggdes. I dag är det en förening som sköter ön som har både toaletter och ett litet hus där man kan övernatta.
Eftersom väderprognosen fortfarande lovade finväder ville vi gärna stanna kvar och njuta av Väderöarna. Nästa dag var det dock lite dimmvarning men att ta sig till norra Väderöarna var inga problem.
Sen besökte vi Spökgrottan och Lotsutkiken innan det var dags för en som vanligt underbar lunch. Dock var det svårt att hitta tältplats på ön. Vi paddlade runt och kollade men valde tilslut den närliggande ön Bot.
Kanonväder och efter morgonbad och frukost tar vi kurs mot fyren Södra Syster - en överfart på ca 6 km. Detta skulle bli Fyrens dag hade någon bestämt.
Tisdag paddlade vi norrut runt Otterön och Pinnö, lunch på Lökholmen, påfyllning av vatten, glass och kaffe på en marina söder om Grebbestad innan vi bestämde oss för L Brattholmen som övernattningsplats. Här fanns en liten triangel med gräs som precis räckte till mitt tält - vilket dom andra med stor iver pekade ut direkt.
Här kommer två paddlare som nog också hade tänkt sig L Brattholmen som tältplats men dom paddlade vidare när dom såg oss.
På Måkholmen berättade en paddlare att dom hade sett mareld men det missade vi då så nu var vi taggade. Jag kollar kl 01.00 sa Ulrike. 01.15 ringer min mobil: MARELD! Klä på dig!
Torsdag tar vi sydlig kurs och bestämmer oss för att kolla Saltskärkäringen som är en båk uppförd av Heidenstam 1887 (renoverad och ersatt i dag). När Heidenstam byggde fyren på Väderöbod tror man att han blev inspirerad av den beryktade vrakplundrerskan Justina på Hornö som tände ljus för att få fartygen att gå på grund.
Lördag morgon tog vi kurs mot Väderöerna. Motvind och lite mjuka lätta vågor. Efter en överfart på ca 5 km var vi framme vid Hamnerö där vi gick iland för en bensträckare. Spännande ställe där det fanns ett par små hus som renoverades och som alla kunde använda som övernattning. Husen hade tidigare använts vid hummerfiske. Hälsade på trevliga entusiaster som målade och spikade.
Vi började med lunch och bestämde oss sedan för en gräsmatta nära kajakerna som tältplats.
Väderöbods gamla Heidenstamsfyr byggdes 1867 och lades ner i mitten av 60-talet. Då försvann även bemanningen på fyrplatsen i samband med att en ny, automatiserad fyr byggdes. I dag är det en förening som sköter ön som har både toaletter och ett litet hus där man kan övernatta.
Här går Niklas över bron inför sin klassiska
Baddräkt och tång till tork!
Senare på kvällen anlände en stor grupp paddlare som slog läger på klipporna.
Friterad tång blev förrätt inför middagen.
Efter middagen tog vi en tur ut för att kolla sälar och annat. Ljuset var fantastiskt, vattnet låg spegelblankt och det kryllade av sälar som nyfiket tittade upp och ibland följde kajakerna.
Väderöarna har en av Bohusläns största sälkolonier och det märktes. Det var sälar överallt.
Inte jättebra bild men i verkligheten jättegulligt med sälungen som låg på en klippa.
Sen blev det kväll på Väderöbod och som vanligt traskade vi upp till högsta punkten för att kolla utsikten. Det blev en magisk solnedgång som alla njöt av.
Distans denna dag 17 km.
Ja, sen behövde man gå på toa igen och hittade nya roliga detaljer.
Här gick vi iland på en lite sumpig strand på Ramnö-Storö som var riktig civiliserat med hamn och
restaurang och övernattning med mera. Vi pratade med en dam från Otterön (hon pratade mest dock) som tyckte vi var tuffa som hade paddlat över och åt glass och kaffe på trevligt café med en hund som verkligen visste hur man tar det lugnt. Ägarinnan var jättetrevlig och lät oss få fylla på våra vattenflaskor eftersom man behövde kod till alla toaletter i hamnen.
Bot verkade vara en ö där allt flöt iland. Mycket skräp och döda sälungar till exempel. Dom andra hade självstagande tält och slog upp dom på klipporna. Jag har köpt ett litet coronaenmanstält som gärna vill ha lite gräs att stå på. Alla var jättegulliga och utsåg direkt små platsar för mitt tält. Denna gång blev det en bit bort från dom andra och det var ganska fuktigt på morgonen men det torkade ju snabbt i solen.
Min laddstation är på plats!
Död sälunge. Vackert men sorgligt. Livets gång.
På kvällen blev det solnedgångspaddling. T-shirt och jättevarmt. Ibland längtade man lite till Grönland men för det mesta var det underbart.
Distans 17,5 km.
Dags att ge sig av igen!
Tog en bensträckare på Långeskär där det fanns solcellstoa med mycket flugor och fortsatte sedan till Måkholmen där vi slog läger. Bad och lunch och sedan kvällspaddling där vi rundade Bramskär och Morö med fina klippformationer, sedan in mellan Stångeskär och Otterön.
Distans 23,5 km.
På kvällen letade vi efter jättegrytor - som nog var på en annan ö.
Under kvällen droppade det in många paddlare och andra båtfarare och ön fylldes med tält. Några valde att vada över till en holme och annars var folk duktiga på att sprida ut sig. Men var man än gick var det folk och tält och inte lätt att hitta en lugn toalettstund. Ganska konstigt att det inte fanns toalett på en så populär tältplats faktiskt.
Full fart och snart var vi alla i kajakerna. När vi var ute på vattnet släckte vi alla pannlampor och ljus och vilken upplevelse det blev. Varje gång man tog ner paddeln i vattnet blev det ett fantastiskt ljusspel. Svårt att förklara och omöjligt att fotografera. Måste upplevas.
Som tur var hade Anders satt ett litet grönt ljus på land så vi hittade hem igen efter att ha paddlat runt en stund.
En underbar upplevelse!
Paddlat distans denna dag: 20 km.
Onsdag fläktar det lite så värmen är inte lika tryckande.
Denna dag har Anders lagt upp lite sightseeing utifrån sin guidebok.
Vi paddlade förbi Ingrid Bergmans hus på Dannholmen och jag fotograferade fågeln på klippan, på Florön såg vi bordellen från 1800-talet som dock inte är verksam i dag, vi såg det lilla klassiska huset på Dyngön som faktiskt är en lotsutkik.
Två JAS-plan dånade över oss.
Vid Fjällbacka kom vi på att fish and chips vore en jättebra idé så vi paddlade in här och lyckades med lite möde förtöja våra kajaker. Riktigt dåligt att det finns så få låga brygger för kajaker faktiskt. Men vi klarar oss i alla lägen.
Här har jag kurs mot kärringen.
Killarna är långt ut men jag måste ju fotografera först.
Kärringen har olika skepnader från olika vinklar. Bredvid henne står en kummel och det sägs att hon sätter sig och vilar på kummeln när ingen ser henne men så fort någon dyker upp reser hon sig.
Ute vid Saltskär gick en del vågor som passade bra som kontrast till allt plattvatten. Ulrike och jag anslöt till killarna och sedan flög vi in mot Dannemark. Lunch i viken Dannemark-Ulön där man inte fick tälta.
Därifrån fortsatte vi in i Hamborgsund som är som en smal kanal med mycket att titta på. Roliga små detaljer och båtkyrkogård som samsades med villor värda ganska många miljoner.
Till Anders stora glädje fick vi även se vikingaskepp.
Vid en marina passade vi på att njuta av mer glass och ersätta Anders förstörda öl. Passerade även en linbana.
Distans 19 km.
Efter alla dessa dagar med kanonväder hade väderrapporterna nu börjat prata om regn och åska. Vi hann få upp våra tält på Gåsön men sen kom regnet. Kul för Ulrike att vi äntligen fick användning för tarpen som hon hade paddlat runt med i en vecka.
JAS-planen lekte lite i dag också.
På natten var det blåst och regn. Mitt lättviktstält blaffrar mycket i vinden så jag fick sticka ut huvudet ibland för att kolla att det jag hade till "tork" inte flög bort. Svårt att få plats med så mycket saker i ett enmanstält liksom. Men allt låg kvar och nästa morgon var det uppehåll men lite kyligt så dom flesta skippade morgonbadet och sedan fick vi även användning för våra paddeljackor.
Eftersom prognosen fortfarande var mycket vind och åska paddlade vi raka spåret "hem" till N Ejgde där vi blev mottagna med pompa och ståt. Eller inte. För där fanns Surtanten. Ni vet dom där i vita badrockar som tror dom äger stranden. Hon hyssjade på oss, sa att vi hördes i hela byn - och här skall folk nakenbada och allt... Förlåt, förlåt - vi visste inte att det måste vara tyst när man nakenbadar. Lite roligt också att det vi skrattade så mycket åt på väg in var just nakenbadare. Som väntade på bryggan när vi paddlade in i Christiania. Men det är en helt annan historia.
Distans 2 km
Och inte låter vi en liten surtant förstöra upplevelsen av denna underbara paddling. Tänk att vi kom ändå ut till Väderöarna - och lite till. Så mycket sol och bad och MARELD och god mat och nya upplevelser och kunskap. Jag har varit på många härliga paddlingar men denna hamnar absolut på min Tio i topplista.
Stort tack till mina underbara paddelkompisar Anders, Niklas och Ulrike - och tack för att jag fick dom få gräsplätter som fanns.
Paddlat distans: 122,5 km
Det paddlar vissa på en dag men vi njuter av varje kilometer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar