tisdag 19 juli 2011

BILSEMESTERNär jag var 12 år gammal fick vi vår första bil, en VW bubbla 1967-modell.
Innan dess var det cykel som gällde när vi skulle på semester, men nu skulle vi givetvis iväg på Bilsemester. Jag minns att vi körde över Hardangervidda. Där var snö mitt i sommaren vilket givetvis var väldigt exotiskt och så fanns det getter på vägen som min syster Kari och jag jagade för att pappa skulle få en bild. Vi har likadana byxor - säkerligen hemmasydda - och jag har Setesdalskofta på mig. Vad jag annars minns mest av resan var att vi jagade souvenirer överallt. Och att Kari satt i luckan där bak. Det var innan säkerhetsbälternas tid.

Nu är en annan tid, men ändå dags för ny bilsemester:
Planen var Moseldalen och Alsace och vi startade med Autobahn ner till Hannover.
Fri fart. Det är inte klokt egentligen. När man kör i 120 och blir omkörd av motorcyklar som bara flyger förbi eller förare som skickar sms undrar man lite hur vissa tänker.
Ändå försöker man att få folk att lätta på gasen genom olika kampanjer. Fotografier av bandagerade människor på sjukhus och även barnteckningar som i alla fall jag tyckte var väldigt effektfulla:


Min litteratur på resan knöt också lite an till min barndom eftersom jag lyckades beta mig igenom Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård. Han kommer ju från mina Sørlandstrakter och har sedan flyttat till Sverige. Som mig. Fast utan någon som helst jämförelse i övrigt vill jag tillägga.
Boken är absolut bra skriven, men eftersom den tydligen är heldokumentär kan man ju undra om det är rätt att lämna ut folk på det sätt som han gör. Jag vet inte riktigt.  Man är glad man inte ingick i hans bekantskapskrets i alla fall.

Mer om ställena vi besökte kommer efterhand. En blogg blir ju lite baklänges eftersom det man skriver sist kommer först, men det får nog så vara. En baklängesresa.

1 kommentar:

  1. Hei og hå. Så söte vi var...... Lillesöster Kari

    SvaraRadera