onsdag 2 februari 2011

HÅLKAMERA

Min distanskurs VISUELL KOMMUNIKATION är igång, vilket är mycket trevligt. Jag gillar att plugga!
Första lektionen handlade om fotografi ur ett kommunikationsperspektiv och vi fick möte Terje Hellesö och fotografer som jobbade för National Geographic bland annat.
I dag har jag lyssnat på lektion 2 som handlar om kameran och hur man kan utnyttja tekniken för att få ett visst uttryck. Ganska grundläggande och inte egentligen något nytt för min del, men det roliga var att man knöt an till hålkameratekniken och intervjuade Peter Wiklund som jobbar med både filmburk och ombyggd kamera. Bland annat fick vi se en bild som var exponerad i ca 3 månader. Kul! Länk till bilden kommer här:


Överhuvudtagit blev jag jätteinspirerad av hans pinhole-bilder, så nu är jag lite taggad att göra ett nytt hålkameraprojekt. Tål att tänkas på.

Här är jag med min favorithålkamera Kakburken.



En tidig hålkamerabild från trädgården i Vollsjö. Exponeringstid 2 minuter. Albin, min son, kom ut efter en minut och ses som ett spöke till höger.


Från början ville jag göra vissa hålkamerabilder i saltpapper, men tyckte aldrig jag fick till tekniken riktigt bra. Det blev inget riktigt sting i bilderna, men projektet gjorde i alla fall att jag lyckades komma in i ädelgruppen hos Kenneth i Staffanstorp.


Bilderna funkar bättre i palladium tycker jag, och det blev också den tekniken jag kom att satsa på både till hålkamerabilder och till Minnesbild-projektet.

Palladium är en mycket trevlig teknik. Vi gillar den så mycket att vi nu har bestämt att fortsätta jobba med tekniken i ädelgruppen. Vi börjar för fullt nästa vecka så mer om det äventyret kommer inom kort.

2 kommentarer:

  1. Hej Anne-Grethe!
    Jag blev också inspirerad av pinholeprojektet och inser när jag läser här att du har provat förr. Himla fina bilder!
    Det som får mig att tveka är ju om jag måste fixa framkallningsvätska och fixering. Eller tror du att det skulle kunna gå att ta ut bilderna i ett mörkrum och scanna dem direkt. Eller skulle de bli förstörda då? Eller så kanske det inte är så jobbigt att framkalla dem ändå? Vad tycker du?
    /En kursare :)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du gillar bilderna!
    Tydligen går det att scanna direkt om man är himla snabb, men det har jag aldrig testat. Jag tycker det är roligt att använda gamla hantverket hela vägen och så värst jobbigt är det inte att framkalla när man väl kommer in i det. Jag laddar på toaletten och lägger pappersnegativen i en svart påse efter hand. Sedan tar jag påsen med till ett lab och framkallar. Har man inte tillgång till labb kan man givetvis göra det hemma i en skrubb eller något man kan mörklägga.
    Lycka till och hör gärna av dig igen om du har mer frågor.

    SvaraRadera